Followers

Thursday, February 17, 2011

Idea oh Idea...............

erm...xde idea la nk tulis ape...huhu...first buat blog...ini la yang ade lam fikiran aq..just copy paste jew kejaan...(tapi xlupe tulih dari sape...) lame-lame tue...blogwalking chantek punyer...still xde idea jgk...huhuhu...jadi camne nk buat entry...huhuhu

ngah syok memasak kat dapo...dapat la cket idea nak buat entry kali nie...(xkesah pown ade reader ke tak...yang penting kite enjoy~~~~)...

ari nie nak citer camne nak buat acar nanas....

firstly..sediakan bahan utama...iaitu nanas...sebijik nanas kampung da cukup..buat la ape yang patut..potong chantek2...xkan nak masukkan sebijik nanas lak...camne nak makan...da siap buang kulit,buang mata/hidung (panggilan my mum),potong kecik-kecik..basuh and toskan...

second...amek puyok (periuk) yang sesuai...letak tas dapo...pastue masukkan 1 cawan lebih cket air ke dalam beliau...tanpa membuang mase...masukkan separuh nisan dari 1 bulatan yang besaw tuh..( bukan nisan yang kat kubow tuh...org pggil gula melaka...betul ke idak aq xpeduli...kihkihkih)...

then kacau sampai mendidih(baca cam lam iklan maggi tuh..hakhakhak) masukkan skali lada giling..2 sudu xpun sesedap rasa yang penting jadik kaler merah..jangan lupe garam secukup rasa...kacau sampai pekat...sambil-sambil kacau tuh leh la tengok movie yang bertajuk "pertarungan ibu dan kucing" (baca cam starting cite shin chan..hehehe)..

da nampak pekat...masukkan cuke 2 sudu...then masukkan nanas...jangan masukkan skali ngan air nanas yang ditos tuh tau...kacau sampai sebati...then rase ye puan2..jangan lupe rase...tue yang penting..

da siap...lau tak merah...korang leh masukkan sos tomato...siap dihidang...boleh di makan semasa berkelah..sambil menonton wayang,tonton tibi atau minum petang...hakhakhak...

akhirnyaa~~~~ siap satu entry...itu saja setakat ini...sekian terima kasih...

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

erm...da ilang idea...temenung datang idea laen..lau tak cepat2 taip or conteng kat mane..dinding ke lantai ke...t ilang ditiup angin yang berhembus sepoi-sepoi bahasa melayu...

No comments:

Post a Comment